Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Sustainable supply chains: bedrijfssucces door verantwoord leveranciersbeheer

In het huidige tijdperk van globalisering en voortschrijdende digitalisering is het belang van sustainable supply chains exponentieel gegroeid. Bedrijven staan voor de uitdaging om ecologische, sociale en economische aspecten te integreren in hun bedrijfsprocessen, hierbij rekening houdend met de verantwoordelijkheid voor het milieu en de samenleving. Leveranciersmanagement speelt hierbij een cruciale rol, omdat de keuze van leveranciers een grote impact heeft op de duurzaamheid van de gehele supply chain.

02. juni 2023 | Blog | Supplier Management

Sustainable supply chains: bedrijfssucces door verantwoord leveranciersbeheer

In het huidige tijdperk van globalisering en voortschrijdende digitalisering is het belang van sustainable supply chains exponentieel gegroeid. Bedrijven staan voor de uitdaging om ecologische, sociale en economische aspecten te integreren in hun bedrijfsprocessen, hierbij rekening houdend met de verantwoordelijkheid voor het milieu en de samenleving. Leveranciersmanagement speelt hierbij een cruciale rol, omdat de keuze van leveranciers een grote impact heeft op de duurzaamheid van de gehele supply chain.

Sustainable supply chains houdt in dat bedrijven bij de selectie van hun leveranciers niet alleen letten op de prijs en kwaliteit van goederen of diensten, maar ook op ecologische, sociale en economische factoren. Het doel is om aan de behoeften van de huidige generatie te voldoen, zonder de kwaliteit van leven voor toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Door de toenemende bijdrage van leveranciers aan de waardecreatie van een bedrijf wordt het belang van de supply chain bij inkoop steeds belangrijker. Leveranciersmanagement is in deze context een belangrijke bepalende factor bij duurzaam inkopen. Zo wordt een duurzame oriëntatie van de supply chain, een belangrijk instrument voor inkooporganisaties om hun ecologische en sociale verantwoordelijkheid te omarmen. Een supply chain kan immers maar zo duurzaam zijn, als de leveranciers zijn in alle stadia van duurzaamheid in die supply chain. Bedrijven kunnen niet van de ene op de andere dag van leverancier veranderen, maar ze kunnen zich wel richten op duurzame samenwerking door gerichte selectie van leveranciers en zo bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Duurzaam leveranciersmanagement voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sustainable supply chains zijn belangrijk geworden voor inkoopafdelingen in alle sectoren en van elke omvang. Hierdoor krijgen deze organisaties een maatschappelijke taak toebedeeld die verdergaat dan hun primaire bedrijfsactiviteiten. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat hun inkoop- en zakelijke beslissingen een impact hebben op het milieu en de samenleving. Daarom moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun inkoop duurzaam is om zodoende een positieve impact op het milieu en de maatschappij te realiseren.

Dit is waar het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in termen van duurzaam ondernemen in het spel komt. Bedrijven worden gestimuleerd om duurzame doelen na te streven en hun bedrijfsprocessen volgens dit principe in te richten. In deze context speelt systematisch leveranciersbeheer een centrale en ondersteunende rol voor bedrijven die hun waardeketen op een duurzame manier vormgeven met als gevolg, een positieve impact op de maatschappij en het milieu.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid is echter niet de enige drijfveer voor duurzaamheid in bedrijven. Beleid zet bedrijven er ook toe aan om de duurzaamheid van hun supply chains opnieuw te beoordelen en te verbeteren. Een van die beleidsmaatregelen is de EU-wet inzake de supply chain, die in 2023 van kracht moet worden.

Deze wet schrijft voor dat bedrijven boven een bepaalde omvang de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers onderzoeken, en corrigerende maatregelen nemen als ze niet aan de vereisten voldoen. Het doel van deze wet is om ervoor te zorgen dat bedrijven de negatieve sociale gevolgen en milieueffecten van hun supply chain minimaliseren, en hiermee bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Dit is van toepassing op alle bedrijven die binnen de EU actief zijn met een personeelsbestand van ten minste 500 werknemers en een netto-omzet van € 150 miljoen of meer wereldwijd.

Deze verplichtingen omvatten niet alleen de eigen activiteiten van een onderneming, maar ook haar dochterondernemingen en de gehele reikwijdte van haar supply chain, met inbegrip van zowel directe als indirecte zakelijke relaties. Het belang van het opzetten en implementeren van een sustainable supply chain in een eigen bedrijf neemt dan ook aanzienlijk toe.

sustainable supply chains: Wat zijn de voordelen van duurzaamheidsdoelen?

Hoewel bedrijven wettelijk verplicht zullen zijn om een sustainable supply chain te handhaven, biedt dit ook aanzienlijke mogelijkheden en voordelen voor hen. De drie pijlers van duurzaamheid, namelijk de ecologische, economische en sociale dimensie, spelen daarbij een cruciale rol. Een sustainable supply chain biedt voordelen in elk van deze dimensies. Door rekening te houden met deze drievoudige bottom line, kunnen bedrijven economische welvaart op de lange termijn effectief combineren met sociale verantwoordelijkheid.

 

Sociaal

Een sustainable supply chain heeft een diepgaande invloed op de aankoopbeslissingen van klanten, omdat duurzaamheid steeds meer gewaardeerd en gezocht wordt door individuen. Bedrijven die prioriteit geven aan duurzaamheid in hun supply chains kunnen hun imago en reputatie verbeteren door hun toewijding aan milieu- en sociale verantwoordelijkheid te tonen. Dit bevordert niet alleen de klantloyaliteit, maar trekt ook nieuwe klanten aan, omdat een groeiend aantal mensen bereid is te betalen voor duurzame producten en diensten.

Bovendien speelt een sustainable supply chain een cruciale rol bij het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden, en het handhaven van de mensenrechten in de hele waardeketen. Door contractuele afspraken te maken met leveranciers, kunnen bedrijven de naleving van normen, met betrekking tot de rechten van werknemers en eerlijke arbeidsvoorwaarden, afdwingen. Door een dergelijke naleving draagt een sustainable supply chain bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit van werknemers, waardoor ook de sociale duurzaamheid wordt bevorderd.

 

Ecologisch

Bedrijven kunnen hun imago en reputatie verbeteren door hun toewijding aan milieuverantwoordelijkheid en het behoud van hulpbronnen te tonen. Door zorgvuldig te selecteren en samen te werken met gekwalificeerde leveranciers, kunnen bedrijven risico’s in verband met negatieve milieueffecten beperken.

Bovendien houdt ecologische duurzaamheid in, dat natuurlijke hulpbronnen alleen worden gebruikt voor zover ze kunnen worden aangevuld, en dat de CO2-voetafdruk wordt verminderd. Bewust afvalbeheer en proactieve inspanningen om vervuiling te voorkomen en te minimaliseren zijn belangrijke aspecten van ecologische duurzaamheid. Alle stadia van de supply chain moeten ernaar streven verspillende processen te minimaliseren en de duurzaamheid van het milieu te waarborgen. Uiteindelijk draagt iedereen de verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen, en deze verantwoordelijkheid is in het bijzonder belangrijk voor het bedrijfsmanagement en de zakelijke beslissingen die ze nemen.

 

Economisch

Vanuit economisch perspectief brengt een sustainable supply chain tal van voordelen met zich mee. Doordachte selectie en samenwerking met gekwalificeerde leveranciers stellen bedrijven in staat om leveranciersrisico’s te minimaliseren en leveringstekorten te voorkomen. In de huidige geglobaliseerde economie vormen verstoringen van de supply chain aanzienlijke uitdagingen, maar systematisch leveranciersbeheer kan dergelijke problemen helpen verminderen. Door duurzaamheidsdoelstellingen op te nemen, zorgen bedrijven tegelijkertijd voor de toekomstige veiligheid van hun bedrijf en vergroten ze hun veerkracht. Daardoor worden ze bedrevener in het weerstaan van crises en verstoringen binnen de supply chain.

Een sustainable supply chain draagt ook bij aan het algehele bedrijfssucces. Door op zoek te gaan naar duurzame leveranciers die uitblinken in efficiëntie, kwaliteit en verantwoordelijkheid, kunnen bedrijven hun processen optimaliseren en kosten verlagen. Duurzame inkoopstrategieën bieden voordelen zoals lagere transactiekosten, procesoptimalisatie en kwaliteitsverbeteringen, die allemaal bijdragen aan stabiele en betrouwbare leveranciersrelaties. Dit stimuleert op zijn beurt de groei en het succes van het bedrijf.

Duurzaam inkopen: waarom bedrijven duurzaamheid moeten integreren in hun supply chains

Duurzame inkoop en leveranciersmanagement is tegenwoordig van immens belang in de bedrijfswereld. In een samenleving die duurzaamheid steeds meer waardeert, is duurzaam leveranciersbeheer niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategisch voordeel voor bedrijven die op zoek zijn naar succes op de lange termijn. Door milieu-, sociale en economische factoren in hun activiteiten te integreren, worden bedrijven leiders in het bevorderen van sustainable supply chains.

Bovendien wordt leveranciersmanagement een cruciaal element om ervoor te zorgen dat de hele supply chain voldoet aan de duurzaamheidsprincipes. Het stelt bedrijven niet alleen in staat om ethisch verantwoorde leveranciers te selecteren, maar ook om risico’s te minimaliseren, kosten te verlagen, innovatie te stimuleren en hun eigen reputatie als duurzaam bedrijf te verbeteren. Effectief leveranciersbeheer gericht op duurzaamheid bouwt vertrouwen op bij klanten, investeerders en andere belanghebbenden, en zorgt ervoor dat het bedrijf voldoet aan de eisen van de zakelijke omgeving van vandaag en morgen.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.