Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

0
Deelnemers
0
%
Percentage deelnemers met een inkoopvolume hoger dan 100 miljoen
0
%
Meer dan 1000 medewerkers

Nevi en Onventis lanceren de nieuwste Nederlandse Barometer Inkopen in de private sector 2024

Onventis heeft in samenwerking met Nevi, de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement, de nieuwe editie gelanceerd voor de Nederlandse Inkoopbarometer.

Dat inkoop een discipline is van ondernemingen die steeds meer het verschil kan maken, is inmiddels duidelijk. Maar wat is de feitelijke situatie in Nederland? Onventis onderzoek al enkele jaren de stand van zaken op het gebied van inkoop in zowel Duitsland als Nederland.

In het onderzoek van Nevi en Onventis worden vragen gesteld over vier bouwstenen en de daarmee verbonden processen, die een grote invloed hebben op het goed functioneren van de inkoopfunctie en de inkoopprofessionaliteit van een organisatie. We onderscheiden in dit barometeronderzoek de volgende bouwstenen en processen:

  • De richtinggevende processen
  • De (kern)inkoopprocessen
  • De ondersteunende infrastructuur
  • Digitalisering

De resultaten

Uit de nieuwe barometer van Nevi en Onventis voor Nederland blijkt dat het beheersen van supply(chain)risico’s en kostenbeheersing ook in 2024 de hoogste prioriteit heeft, op enige afstand gevolgd door duurzaam inkopen (sustainability) dat desondanks wel aan belang is toegenomen. Thema’s zoals schaarste, disrupties in leverketens, toegenomen kosten en sustainability hebben een belangrijke impact op de prioriteiten van inkoop.

We zien in 2024 bij respondenten een verdere stijging van de automatiseringsgraad ten opzichte van 2023. Software wordt vooral ingezet om de operationele inkoopprocessen te automatiseren. Bij de tactische inkoopprocessen is de digitaliseringsgraad beduidend lager.

Inkoop ziet Artificial Intelligence (AI) met stip als de belangrijkste technologische trend: meer dan 75% van de respondenten!

Top 4 meest geautomatiseerde processen

Digitale factuurverwerking 77,9%
Inkoop directe goederen en diensten 69,9%
Afhandeling medewerkersdeclaraties 61,8%
Inkoop indirecte goederen en diensten 58,8%

Alle resultaten zien? Download het volledige report hier:

Nederlandse Barometer Inkopen in de private sector 2024

Nederlandse Barometer Inkopen in de private sector 2024

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.