Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Whitepaper: De impact van de CSRD op Inkoop

20. december 2023 | Blog | Source to Pay | Supplier Management

De tijdslijn van de CSRD

Wanneer moet je iets met de CSRD? Bottom-line: uiteindelijk moet ieder bedrijf hier iets mee. De komende jaren zal er voor bedrijven alleen maar meer nadruk komen te liggen op duurzaamheid en de noodzaak om te rapporteren over duurzaamheidsactiviteiten. De CSRD wordt voor iedereen relevant. Maar er is wel een tijdslijn, die loopt als volgt:

  • Vanaf 1 januari 2024 is het voor alle grote organisaties van openbaar belang (denk aan beursgenoteerde ondernemingen, verzekeraars, banken) verplicht om duurzaamheid op te nemen in het jaarverslag.
  • Vanaf 1 januari 2025 start de CSRD-rapportage verplicht voor álle grote organisaties. Je bent een grote organisatie als je voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria:
  1. Je hebt meer dan 250 medewerkers in dienst
  2. Je hebt meer dan 40 miljoen omzet per jaar
  3. Je hebt meer dan 20 miljoen euro op de balans.

Vanaf 2026 is de CSRD-rapportage vervolgens verplicht voor alle beursgenoteerde MKB-ondernemingen.

Maar waarom wordt de CSRD dan voor iedereen relevant? Dat komt doordat de CSRD over de gehele supply chain gaat. Dus of je nou een grote onderneming bent of niet, als jouw klant of leverancier aan de CSRD moet voldoen, moet jij dat ook. Daarmee is de CSRD voor inkoop- en supply chain professionals zeer relevante wetgeving.

De belangrijkste eisen van de CSRD

De belangrijkste eisen van de CSRD zijn:

  1. Uitgebreide rapportageplicht: de CSRD kent een uitgebreide scope van de rapportageplicht met maar liefst 82 rapportagevereisten.
  2. Gedetailleerde duurzaamheidsinformatie: bedrijven moeten rapporteren over veel duurzaamheidsonderwerpen, variërend van milieu tot aan anticorruptie. Bovendien moeten ze rapporteren over drie emissiescopes; 1) Directe Emissies, 2) Indirectie Emissies en 3) Overige Indirecte Emissies. Deze emissies zijn ook gedefinieerd in het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol).
  3. Standaardisatie en Dubbele Materialiteit: de CSRD eist dat duurzaamheidsinformatie gestandaardiseerd wordt. Daarnaast moet je een dubbele materialiteitsbeoordeling uitvoeren, zowel inside-out als outside-in.
  4. Verplichte Assurance: bedrijven moeten duurzaamheidsinformatie laten controleren door externe accountants om de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid te waarborgen.
  5. Digitale rapportage en Tijdlijnen: bedrijven worden verplicht om duurzaamheidsinformatie te publiceren als onderdeel van hun jaarverslagen en moeten dit doen binnen een vastgestelde termijn.

Webinar serie over de impact van de CSRD op inkoop en supply chain

Zet de volgende stap op weg naar CSRD-compliance. Onventis organiseert een reeks livesessies waarin we meer kennis delen over de CSRD, de impact ervan op inkoop en supply chain en hoe software je hierbij kan helpen. De volgende onderwerpen staan op de agenda:

Schrijf je vrijblijvend in voor deze reeks livesessies en je ontvangt de uitnodiging direct in je agenda zodra de datums bekend zijn. Onze CSRD-expert Paul Johan Smit zal deze sessies leiden waarin er ook volop ruimte zal zijn voor het stellen van vragen.

Aanmelden CSRD webinar serie

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.