Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Whitepaper: De impact van de CSRD op Inkoop

25. januari 2024 | Blog | Source to Pay | Supplier Management

De drie emissiescopes in het GHG Protocol

Het GHG Protocol verdeelt broeikasgasemissies in drie scopes: 

  1. Directe Emissies: bijvoorbeeld emissies van verbrandingsprocessen op het bedrijfsterrein of emissies van transportvoertuigen van het bedrijf. 
  2. Indirecte Emissies van Energieverbruik: emissies die voortkomen uit de opwekking van gekochte elektriciteit, stoom en warmte die door externe bronnen wordt geproduceerd. Deze emissies zijn gerelateerd aan de energie die de organisatie inkoopt.  
  3. Overige Indirecte Emissies: emissies die gerelateerd zijn aan de activiteiten van de organisatie, maar die plaatsvinden buiten de directe controle of het eigendom van de organisatie. Dit omvat emissies in de toeleveringsketen, woon-werkverkeer van medewerkers, zakelijke reizen en andere indirecte emissies.  

Elk van deze scopes is verder onderverdeeld in subcategorieën. Het GHG Protocol vraagt niet dat over alle categorieën wordt gerapporteerd. Wel is het belangrijk om de meest prominente categorieën in beeld te krijgen en hiervoor de emissies te berekenen. Zo krijg je een goed beeld van de impact van jouw bedrijf op het klimaat. 

Het GHG Protocol en de CSRD

In December 2019 is de Europese Green Deal gelanceerd. Dit is een pakket met beleidsinitiatieven met als doel van Europa in 2050 het eerste ‘klimaatneutrale continent’ ter wereld te maken. De CSRD is een richtlijn die centraal staat in de Green deal en die moet zorgen voor meer transparantie en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Deze richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving.

De CSRD eist dat duurzaamheid een onderdeel wordt van het jaarverslag van organisaties. In dat jaarverslag moet onder andere gerapporteerd worden over de drie emissiescopes zoals gedefinieerd in het GHG Protocol. Integratie van het GHG Protocol helpt zo bij het voldoen aan de CSRD-vereisten met betrekking tot emissierapportage. Ook laat het zien waar de mogelijkheden voor het reduceren van emissies liggen. 

Het GHG Protocol en de inkoopfunctie: scope 3 emissies berekenen

Voor inkoop- en supply chain professionals zal de CSRD grote impact hebben. Dit komt onder andere doordat scope 3 emissies berekend moeten worden. Zoals gezegd zijn dit onder andere emissies in de supply chain. Voor het uitrekenen hiervan kun je spend data gebruiken. 

Je doet dit door spend te classificeren naar categorieën. Vervolgens kun je marktdata gebruiken om uit te rekenen tot hoeveel emissies een euro spend in een bepaalde categorie leidt. Online zijn er verschillende databases te vinden van welke emissie factoren er toegepast moeten worden op welke spend categorie. 

Voor de spend analyse kun je gebruik maken van Excel of van één van de diverse software-oplossingen die beschikbaar zijn. Belangrijk is dat de tool in staat moet zijn om de inkopen te categoriseren om inzicht te krijgen op welke inkoopcategorieën de organisatie zich moet richten om die te verminderen. 

Webinar serie over de impact van de CSRD op inkoop en supply chain

Zoals je hebt gelezen is het GHG Protocol van belang bij CSRD-compliance. Deze richtlijn is sinds januari 2024 van kracht en zal steeds relevanter worden voor alle organisaties.  

Onventis organiseert een reeks live-sessies waarin we meer kennis delen over de CSRD, de impact ervan op inkoop en supply chain en hoe software je hierbij kan helpen. De volgende onderwerpen staan op de agenda: 

Schrijf je vrijblijvend in voor deze reeks interactieve live sessies en je ontvangt de uitnodiging direct in je agenda zodra de datums bekend zijn. Onze CSRD expert Paul Johan Smit zal deze sessies leiden waarin er ook volop ruimte zal zijn voor het stellen van vragen. 

Aanmelden CSRD webinar serie

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.