Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Wat is supplier management?

Bedrijven gebruiken leveranciersbeheer om systematisch controle te hebben over leveranciersrelaties. De belangrijkste doelstellingen zijn kostenbesparingen, kostenvermijding of kostenreducties, efficiencyverhogingen, beveiliging van de levering en procesoptimalisatie. De meest belangrijke onderdelen van leveranciersbeheer omvatten de registratie, kwalificatie, classificatie, evaluatie en ontwikkeling van leveranciers.

Maak kennis met het S2P Platform voor inkopers. Download de whitepaper.

17. januari 2023 | Blog | Supplier Management

Supplier management als een sub-proces van Source-to-Pay

Via S2P, e-procurement- of SRM-oplossingen worden leveranciers en inkopers digitaal met elkaar verbonden. Inkooporganisaties intensiveren en coördineren leveranciersrelaties door alle leveranciersgerelateerde gegevens centraal te beheren.

Doelen van Supplier Management

  • Verzekeren van bevoorrading op korte, middellange en lange termijn
  • Vermijden van leveringsvertragingen
  • Opbouwen van een betrouwbare en gediversifieerde leveranciersbasis
  • Kostenbesparingen, vermijden of reduceren van kosten
  • Verhoogde efficiëntie in het inkoopproces
  • Continue verbetering van inkoopprocessen

Processen binnen supplier management

Binnen het kader van operationeel leveranciersbeheer zijn met name de volgende processtappen essentieel:

  • Leverancierskwalificatie
  • Leveranciersevaluatie

De continue evaluatie van de prestaties van individuele leveranciers maakt het mogelijk gerichte maatregelen te ontwikkelen voor de bevordering van leveranciers.

Naast operationeel leveranciersbeheer speelt ook strategisch leveranciersbeheer een centrale rol in het inkoopproces. Hier ligt de nadruk vooral op strategische maatregelen voor leveranciersselectie.

  • Leveranciersselectie en beoordeling
  • Onderhoud van leveranciersrelaties
  • Leveranciersontwikkeling

Door deze processen op een samenhangende manier te beheren, kan een organisatie haar leveranciersrelaties optimaliseren en zowel operationele als strategische doelstellingen in het inkoopproces bereiken.

Waarom is supplier management zo belangrijk?

Geopolitieke uitdagingen en volatiele markten maken transparante samenwerking met gekwalificeerde en duurzame zakelijke partners binnen de toeleveringsketen onmisbaar. Als gevolg daarvan nemen leveranciers een steeds belangrijkere positie in binnen de waardeketen van bedrijven, waardoor leveranciersbeheer een beslissende factor is voor operationele veerkracht en economisch succes.

In internationale inkoopmarkten gelden tal van land-specifieke eisen en voorschriften die moeten worden nageleefd, vooral vanuit een juridisch perspectief. De aankomende Supply Chain Act in Duitsland en andere internationale normen zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of Milieu, Sociaal en Bestuurlijk Beleid (ESG) vereisen dat bedrijven aan hun zorgplichtverplichtingen voldoen langs de hele toeleveringsketen.

Digitaliseer Supplier Management

De basisvoorwaarde voor succesvolle samenwerking met leveranciers is actuele informatie van uw leveranciers. De sleutel tot praktische implementatie in inkoop ligt daarom in een leveranciersbeheersysteem of een source-to-pay-oplossing. Dit kan zowel altijd actuele gegevens als naleving van regelgeving, wetten en duurzaamheidsdoelen waarborgen.

Wij zijn Onventis

Onventis helpt inkoop en finance professionals te excelleren in hun werk door de gebruiksvriendelijke en modulaire Source-to-Pay software Onventis Buyer. Wereldwijd genereren meer dan 1.000 bedrijven met zo’n 450.000 gebruikers in het Onventis netwerk een jaarlijks bedrijfsvolume van ruim 10 miljard euro met meer dan 50.000 leveranciers. Meer weten? Vraag vrijblijvend een demo aan.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.